1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Banner

Himpunan artikel aquakultur dari Pergau Valley Hatchery


Tangki air rumah, berapa ekor muat anak keli ?

PDFPrintE-mail

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Friday, 02 March 2012

 Ini antara soalan lazim yang ditanya kepada kami. Rata-rata penternak sekarang berfikiran lebih terbuka, iaitu mula menerima kaedah ternakan keli dalam tangki fiber ini. Ini sekaligus menyediakan satu peluang baru kepada penternak berskala kecil di mana hasil ternakan dihidang di meja makan keluarga atau tambah duit kocek keluarga.

 

Ternakan keli, berapa bulan baru boleh jual ?

PDFPrintE-mail

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Thursday, 02 February 2012

Ini antara soalan lazim, yang Pergau Hatchery terima dari pembeli/penternak baru.

Ikan keli dari baka keli afrika biasa tempoh ternakannya antara 3-4 bulan. Ini kadar biasa. 4 bulan diternak, hampir 80-90% ikan sudah capai standard saiz pasaran tempatan iaitu 5-7 ekor/kg. Rata-ratanya di peringkat industri, ternakan keli ini hanya diberi makan sekali sehari sahaja.

Bagaimana untuk bermula sebagai seorang pengusaha akuakultur

PDFPrintE-mail

Artikel aqua - Artikel Aqua

Written by PVH Friday, 10 June 2011

Tidak dinafikan ramai di luar sana berminat untuk menjadi seorang pengusaha dalam bidang ini. Baik sebagai penternak secara amnya, pengeluar makanan ternakan, pengusaha ikan hiasan, pengeluar benih ikan dan pembekal peralatan ternakan. Namun ramai tidak pasti bagaimanakah caranya untuk bermula dalam bidang aquakultur.


Tahukah anda, pentingnya kedalaman air kolam yang sesuai bagi ternakan keli

PDFPrintE-mail

Artikel aqua - Kolam

Written by PVH Tuesday, 29 March 2011

Bagi yang baru terlibat dalam industri ini, akan tertanya saiz kolam sesuai, tapi tahukah anda kedalaman air kolam sesuai amat penting bagi ternakan keli.

Dari pengalaman Pergau Hatchery, kedalaman air sekitar 2 - 4 kaki antara yang paling praktikal bagi ternakan keli. Ini turut bergantung kepada keadaan cuaca tempat tersebut.

Tips ternakan keli di musim banjir

PDFPrintE-mail

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Sunday, 05 December 2010

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh penternak keli ialah musim banjir. Ini dibantu oleh persekitaran industri ini yang rata-rata terletak di kawasan tanah rendah. Di Malaysia musim monsun  timur laut yang bermula sekitar hujung Oktober sehingga akhir Febuari merupakan musim banjir kepada beberapa negeri di pantai timur semenanjung seperti Kelantan, Terrenganu, Pahang .
Page 1 of 3

Laman

  • Banner