1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Tips mudah pasang pagar elektrik

Untuk memudahkan kerja-kerja pemasangan pagar elektrik, ini antara tips berguna bagi pekebun getah dan sawit. Sekiranya ada jentera atau ketika kerja-kerja meneres/mencuci kebun dijalankan, sila suruh diorang bersihkan terus kawasan tepi tanah yang ingin dipagar.

Read more...

Tangki air rumah, berapa ekor muat anak keli ?

 Ini antara soalan lazim yang ditanya kepada kami. Rata-rata penternak sekarang berfikiran lebih terbuka, iaitu mula menerima kaedah ternakan keli dalam tangki fiber ini. Ini sekaligus menyediakan satu peluang baru kepada penternak berskala kecil di mana hasil ternakan dihidang di meja makan keluarga atau tambah duit kocek keluarga.


Read more...

Contoh penghantaran pagar elektrik kepada pelanggan kami

Ini antara contoh penghantaran sistem pagar elektrik kepada pelanggan Pergau Hatchery yang disempurnakan oleh pihak kami sendiri.

Read more...
 • Tips mudah pasang pagar elektrik

  Tips mudah pasang pagar elektrik

 • Tangki air rumah, berapa ekor muat anak keli ?

  Tangki air rumah, berapa ekor muat an

 • Contoh penghantaran pagar elektrik kepada pelanggan kami

  Contoh penghantaran pagar elektrik ke

Previous
Next
 • Banner

Tips ketika membeli bateri bagi pagar elektrik

Artikel Terkini - pagar elektrik

Written by PVH Monday, 20 February 2012

Sebahagian besar pengguna pagar elektrik gunakan bateri sebagai sumber kuasa. Ini disebabkan kebanyakkan lokasi kebun seperti getah, kelapa sawit atau pisang yang terletak jauh dari penempatan atau di pendalaman. Di Malaysia, pekebun biasanya mendapatkan bateri dari jenis sel basah, yang sama diguna pada kereta atau lori. Jadi, rata-rata menbeli bateri ini di kedai separt kereta/lori.

Di sini Pergau Hatchery, ingin berkongsi satu tips penting ketika membeli bateri di kedai alat ganti kenderaan atau kedai bateri..


Operasi hatch telur keli 2012 kali ke-2 berjaya

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Tuesday, 14 February 2012

 Ini antara rutin bulanan kami di Pergau Hatchery, iaitu pemilihan induk terbaik bagi proses penentasan telur keli. Ini adalah sebahagian kecil daripada operasi keseluruhan hatcheri dalam mengeluarkan benih keli berkualiti kepada penternak.

Bagi 2012, yang ini kali ke-2. Di mana keseluruhan induk keli dipilih, pada kali ini bersaiz mega iaitu 4 - 6 kg. (Rujuk gambar). Kami berharap, agar kali ini jumlah pengeluaran benih keli dapat ditingkatkan, ini turut sama disokong oleh musim kemarau yang baru bermula di belah pantai timur Malaysia. 

Berita baik, benih talapia kini ada di Pergau Hatchery

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Saturday, 11 February 2012

Berita baik, bagi peminat ikan talapia di luar sana. Akibat permintaan yang tinggi, terhadap benih talapia dari pasaran runcit. 

Untuk 2012,  Pergau Hatchery kembali menyediakan stok benih talapia kepada penternak iaitu dengan saiz anak 1.5 inci. Sekiranya tuan-puan berminat boleh call kami terus di talian 019-2649418 untuk tempahan.


Ternakan keli, berapa bulan baru boleh jual ?

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Thursday, 02 February 2012

Ini antara soalan lazim, yang Pergau Hatchery terima dari pembeli/penternak baru.

Ikan keli dari baka keli afrika biasa tempoh ternakannya antara 3-4 bulan. Ini kadar biasa. 4 bulan diternak, hampir 80-90% ikan sudah capai standard saiz pasaran tempatan iaitu 5-7 ekor/kg. Rata-ratanya di peringkat industri, ternakan keli ini hanya diberi makan sekali sehari sahaja.

Tips ringkas pemasangan pagar elektrik pertanian

Artikel Terkini - pagar elektrik

Written by PVH Thursday, 02 February 2012

Untuk memudahkan kerja-kerja pemasangan pagar elektrik, ini antara tips berguna bagi pekebun getah dan sawit.

Sekiranya ada jentera atau ketika kerja-kerja meneres/mencuci kebun dijalankan, sila suruh diorang bersihkan terus kawasan tepi tanah yang ingin dipagar. Paling bagus kalau boleh buat jalan ikut laluan tepi pagar ini.  Ini banyak menjimatkan masa/kerja pemasangan pagar nanti dan juga kerja-kerja selenggara di kemudian hari.Benih keli 2012 : Pergau Hatchery kini kembali beroperasi

Artikel Terkini - anak keli

Written by PVH Wednesday, 25 January 2012

Sepanjang tahun 2011 , pengeluaran benih keli oleh Pergau Hatchery agak kurang memberangsangkan disebabkan oleh kerja-kerja menaik taraf sebahagian besar kolam asuhan kami. Ini ditambah lagi dengan kerja pembinaan ini yang bermula pertengahan tahun dan siap sepenuhnya pada penghujung tahun iaitu ketika musim angin monsun timur laut baru nak bermula di Kelantan ini.

2 sebab utama kenapa insulator pagar elektrik penting

Artikel Terkini - pagar elektrik

Written by PVH Wednesday, 02 November 2011

Majoriti pembeli pagar elektrik pada peringkat awal mengabaikan penggunaan pelapik atas alasan kos dan kerumitan untuk memasangnya. Ini ditambah dari cerita kedai kopi sekitar kampung tentang pemasangan pagar elektrik yang rata-ratanya tidak betul. Masing-masing balik pasang dengan tersenyum yakin.


Page 4 of 9

Laman

 • Banner

Hakcipta Artikel

Segala artikel dan gambar yang diambil dari laman ini perlu dikreditkan atas nama pergauhatchery.com bagi mengelak kekeliruan di masa hadapan

Kalendar PVH

Stok benih keli 2013

Operasi hatcheri kami bercuti buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak

#tiada stok sekarang

kemaskini 7/2/2013


Simple Tweet Module

We have 29 guests online
 • Banner