1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Tips mudah pasang pagar elektrik

Untuk memudahkan kerja-kerja pemasangan pagar elektrik, ini antara tips berguna bagi pekebun getah dan sawit. Sekiranya ada jentera atau ketika kerja-kerja meneres/mencuci kebun dijalankan, sila suruh diorang bersihkan terus kawasan tepi tanah yang ingin dipagar.

Read more...

Tangki air rumah, berapa ekor muat anak keli ?

 Ini antara soalan lazim yang ditanya kepada kami. Rata-rata penternak sekarang berfikiran lebih terbuka, iaitu mula menerima kaedah ternakan keli dalam tangki fiber ini. Ini sekaligus menyediakan satu peluang baru kepada penternak berskala kecil di mana hasil ternakan dihidang di meja makan keluarga atau tambah duit kocek keluarga.


Read more...

Contoh penghantaran pagar elektrik kepada pelanggan kami

Ini antara contoh penghantaran sistem pagar elektrik kepada pelanggan Pergau Hatchery yang disempurnakan oleh pihak kami sendiri.

Read more...
 • Tips mudah pasang pagar elektrik

  Tips mudah pasang pagar elektrik

 • Tangki air rumah, berapa ekor muat anak keli ?

  Tangki air rumah, berapa ekor muat an

 • Contoh penghantaran pagar elektrik kepada pelanggan kami

  Contoh penghantaran pagar elektrik ke

Previous
Next
 • Banner

Tahukah anda, pentingnya kedalaman air kolam yang sesuai bagi ternakan keli

Artikel aqua - Kolam

Written by PVH Tuesday, 29 March 2011

Bagi yang baru terlibat dalam industri ini, akan tertanya saiz kolam sesuai, tapi tahukah anda kedalaman air kolam sesuai amat penting bagi ternakan keli.

Dari pengalaman Pergau Hatchery, kedalaman air sekitar 2 - 4 kaki antara yang paling praktikal bagi ternakan keli. Ini turut bergantung kepada keadaan cuaca tempat tersebut.


Kegunaan solar panel bagi pagar elektrik pertanian

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Tuesday, 22 March 2011

Ramai pekebun keliru, berkenaan fungsi panel solar bagi pagar elektrik. Anggapan mereka, solar panel ialah sebagai sumber kuasa kepada energizer pagar. Jadi jika guna panel solar tak perlu pakai bateri. Soalan ini selalu ditanya oleh pelanggan kami ketika membeli unit panel solar.

Anggapan ini adalah salah.

Kes kecurian ibu elektrik tinggi, sila ambil langkah keselamatan

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Monday, 14 March 2011

Sejak kebelakangan ini, kes kecurian energizer pagar elektrik atau ibu pagar sangat tinggi. Pihak kami menerima pelbagai aduan atau rungutan rata-rata dari kalangan pekebun kecil getah khususnya.

Bagi kebun sekitar keluasan 3-6 ekar antara yang biasa kena kebas iaitu energizer model P10 dan P20. Turut sama jadi mangsa ialah bateri pagar dan solar panel. Ini membebankan pekebun kecil, untuk membeli unit baru ibu pagar.


Permintaan talapia merah tinggi

IceTheme - info

Written by PVH Wednesday, 09 March 2011

Sejak Pergau Hatchery, hentikan operasi pengeluaran benih talapia merah. Kami mendapati untuk tahun 2011, permintaan bagi spesies bersisik merah sangat tinggi baik benih atau ikan segar. Trend ini semakin meningkat dari sebulan ke sebulan baik dari peseorangan atau komersil.

Pergau Hatchery henti keluar benih talapia merah

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Wednesday, 09 March 2011

Untuk pengetahuan pelanggan kami yang dihormati, Pergau Hatchery sudah hentikan operasi pengeluaran benih talapia merah sejak puasa 2010 lagi.

Ini disebabkan, pihak kami ingin mengunapakai sepenuhnya kolam yang ada bagi tujuan pembenihan keli. Perkara ini telah kami nyatakan dalam artikel ini, sebelum ini. Harap maklum.


Tips ternakan keli di musim banjir

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Sunday, 05 December 2010

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh penternak keli ialah musim banjir. Ini dibantu oleh persekitaran industri ini yang rata-rata terletak di kawasan tanah rendah. Di Malaysia musim monsun  timur laut yang bermula sekitar hujung Oktober sehingga akhir Febuari merupakan musim banjir kepada beberapa negeri di pantai timur semenanjung seperti Kelantan, Terrenganu, Pahang .

Ternakan keli: apa yang anda perlu tahu sebelum masuk anak benih

Artikel aqua - Ternakan Keli

Written by PVH Wednesday, 10 November 2010

Pada minggu ini saya didatangi oleh 2-3 orang yang baru hendak belajar membela ikan keli. Rata-rata mereka teruja ketika datang membeli anak beli di Pergau Hatchery.

Kebiasaannya golongan ini ada beberapa soalan asas berkenaan ternakan keli. Perkara yang kerap ditanya ialah berapa luas kolam dengan jumlah anak dan jenis makanan ikan. Namun ramai tidak tahu beberapa perkara asas perlu mereka tahu sebelum memasukkan benih keli ke dalam kolam.


Page 5 of 8

Laman

 • Banner

Hakcipta Artikel

Segala artikel dan gambar yang diambil dari laman ini perlu dikreditkan atas nama pergauhatchery.com bagi mengelak kekeliruan di masa hadapan

Kalendar PVH

Stok benih keli 2013

Operasi hatcheri kami bercuti buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak

#tiada stok sekarang

kemaskini 7/2/2013


Simple Tweet Module

We have 312 guests online
 • Banner