1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Banner

Terkini

Artikel aquakultur terkini dari Pergau Valley Hatchery

Operasi hatch telur keli 2012 kali ke-2 berjaya

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Tuesday, 14 February 2012

 Ini antara rutin bulanan kami di Pergau Hatchery, iaitu pemilihan induk terbaik bagi proses penentasan telur keli. Ini adalah sebahagian kecil daripada operasi keseluruhan hatcheri dalam mengeluarkan benih keli berkualiti kepada penternak.

Bagi 2012, yang ini kali ke-2. Di mana keseluruhan induk keli dipilih, pada kali ini bersaiz mega iaitu 4 - 6 kg. (Rujuk gambar). Kami berharap, agar kali ini jumlah pengeluaran benih keli dapat ditingkatkan, ini turut sama disokong oleh musim kemarau yang baru bermula di belah pantai timur Malaysia. 


Berita baik, benih talapia kini ada di Pergau Hatchery

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Saturday, 11 February 2012

Berita baik, bagi peminat ikan talapia di luar sana. Akibat permintaan yang tinggi, terhadap benih talapia dari pasaran runcit. 

Untuk 2012,  Pergau Hatchery kembali menyediakan stok benih talapia kepada penternak iaitu dengan saiz anak 1.5 inci. Sekiranya tuan-puan berminat boleh call kami terus di talian 019-2649418 untuk tempahan.

Kegunaan solar panel bagi pagar elektrik pertanian

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Tuesday, 22 March 2011

Ramai pekebun keliru, berkenaan fungsi panel solar bagi pagar elektrik. Anggapan mereka, solar panel ialah sebagai sumber kuasa kepada energizer pagar. Jadi jika guna panel solar tak perlu pakai bateri. Soalan ini selalu ditanya oleh pelanggan kami ketika membeli unit panel solar.

Anggapan ini adalah salah.


Kes kecurian ibu elektrik tinggi, sila ambil langkah keselamatan

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Monday, 14 March 2011

Sejak kebelakangan ini, kes kecurian energizer pagar elektrik atau ibu pagar sangat tinggi. Pihak kami menerima pelbagai aduan atau rungutan rata-rata dari kalangan pekebun kecil getah khususnya.

Bagi kebun sekitar keluasan 3-6 ekar antara yang biasa kena kebas iaitu energizer model P10 dan P20. Turut sama jadi mangsa ialah bateri pagar dan solar panel. Ini membebankan pekebun kecil, untuk membeli unit baru ibu pagar.

Pergau Hatchery henti keluar benih talapia merah

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Wednesday, 09 March 2011

Untuk pengetahuan pelanggan kami yang dihormati, Pergau Hatchery sudah hentikan operasi pengeluaran benih talapia merah sejak puasa 2010 lagi.

Ini disebabkan, pihak kami ingin mengunapakai sepenuhnya kolam yang ada bagi tujuan pembenihan keli. Perkara ini telah kami nyatakan dalam artikel ini, sebelum ini. Harap maklum.
Page 2 of 5

Laman

  • Banner