1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Banner

Terkini

Artikel aquakultur terkini dari Pergau Valley Hatchery

Punca penyakit ikan keli: antara petunjuk awal yang perlu diambil kira

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Monday, 25 October 2010

Bagi penternak, penyakit ikan merupakan salah satu cabaran yang terpaksa dihadapi. Ini satu realiti dalam industri ini. Namun sejauhnya persediaan pengusaha aquakultur terhadap masalah ini.  Ini penting dalam merancang ternakan terutamanya segi pengurusan: tempoh kemasukan benih , langkah pencegahan, tindakan alternatif yang perlu diambil serta kawalan ke atas ternakan yang ada.


claim subsidi anak ikan keli tidak seragam: rungutan penternak

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Thursday, 20 May 2010

Ramai sudah mengetahui, pengusaha keli sekarang mendapat susbsidi dari kerajaan kerana kenaikan kos seperti makanan. Subsidi ini diagihkan melalui jabatan Perikanan negeri.

Contohnya dengan membeli anak ikan keli 1000 ekor, bawa bil/resit pembelian anak tersebut, dapatlah claim subsidi berdasarkan jangkaan berat ikan iaitu 5-6 ekor/kg yang akan dituai pada kadar hidup 80%. Tidak silap di Kelantan untuk sekilo ikan keli, subsidi dari kerajaan 57 sen.

Stok benih keli bagi bulan puasa

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Thursday, 29 April 2010

Bulan puasa tinggal sekitar 3 bulan lagi. Berita baik untuk penternak di luar sana, pihak kami menyediakan stok anak keli 2 - 3 inci, sekitar 100k untuk ternakan bulan puasa akan datang. Bagi berminat sila hubungi nombor tertera di web ini untuk pembelian atau tempahan.

Keli dan bulan puasa

Menjelang Ramadhan, ikan keli menjadi tumpuan bagi pengusaha ternakan air tawar, kerana permintaan ikan keli pada bulan ini meningkat.


Kemaskini info jangka pengeluaran anak: Berita baik buat pelanggan Pergau Hatchery

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Monday, 29 March 2010

Salam Aqua,

untuk masa akan datang, info berkenaan pengeluaran benih keli Pergau Valley Hatchery akan dikemaskini di webpage kami iaitu di bahagian kalendar PVH. Ini akan memudahkan pihak pelanggan/pengusaha untuk merancang pembelian atau penyediaan kolam bagi kemasukan anak baru.

Pada bahagian ini (ditanda biru), kami akan menyatakan stok semasa dan harga terkini dengan tarikh kemaskini dinyatakan. Diharap inisiatif ini membantu pelanggan kami di luar sana.

 

Benih Keli 2010

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Written by PVH Wednesday, 10 February 2010

Ini antara anak keli keluaran sulung Pergau hatchery bagi 2010. Selepas musim tengkujuh, melanda hampir 2 bulan di Kelantan, PVH membekukan sementara operasi ketika itu. Sekitar pertengahan januari 2010, PVH beroperasi seperti biasa.

Pada pertengahan febuari 2010, anak keli dituai untuk pasaran. Kebanyakan saiz anak sekitar 1.5 - 2.5 inci.
Page 3 of 5

Laman

  • Banner