1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Banner

Ikan Keli menjelang ramadhan

PDFPrintE-mail

Artikel Terkini - Terkini

Menjelang bulan puasa permintaan terhadap bekalan anak keli meningkat, ini disebabkan peningkatan permintaan pada ramadhan. Selain dari pengusaha biasa yang secara rutin menternak keli., terdapat juga orang perseorangan yang mengusahakan ternakan hanya di bulan ramadhan sama ada untuk kegunaan sendiri atau jualan.

Trend ini dapat dilihat dalam tempoh 2 -4 bulan sebelum puasa, di mana pihak PVH hampir saban tahun menerima tempahan yang mendadak dalam tempoh masa ini.

Contohnya untuk keluaran anak keli bagi pusingan april/mei yang lalu, pihak PVH tidak dapat menemuhi permintaan yang meningkat samaada dari pembekal anak atau penternak di sekitar Kelantan.

Pada tahun ini, peningkatan permintaan terhadap anak keli begitu ketara, ini disebabkan trend urban aquculture yang melanda negara kebelakangan ini. Faktor penerimaan generasi muda terutamanya di kawasan bandar terhadap spesies catfish ini dalam menu seharian banyak membantu industri ini untuk berdaya maju. Semoga ramadhan tahun ini membawa rahmat.

Laman

  • Banner